baner-mapa JABŁKO SIEDLECKIE ... naturalnie - JABŁKO SIEDLECKIE ... naturalnie - Nasz region

                       Nasz region

                       ... ZIEMIA SIEDLECKA JABŁKIEM PŁYNĄCA

linia jablko 2

Ziemia Siedlecka to region położony w południowo –wschodniej części województwa mazowieckiego, na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Głównym miastem tego regionu są Siedlce. Miasto to, wskutek dziejowych zawirowań straciło wiele cennych zabytków, jednak i dziś warto zwiedzić pozostałe w nim atrakcje. Pośrodku centralnego placu w Siedlcach –Starego Rynku, stoi barokowy Ratusz z ośmioboczną wieżą zwieńczoną figurą Atlasa, dźwigającego kulę ziemską. W budynku Ratusza mieści się Muzeum Regionalne prezentujące historię i kulturę regionu siedleckiego. W Siedlcach warto odwiedzić odbudowany po wojennych zniszczeniach Pałac Ogińskich oraz Muzeum Diecezjalne, w którym znajduje się jedyne w Polsce płótno mistrza malarskiego epoki baroku El Greca „Ekstaza św. Franciszka". Zwiedzając Siedlce warto także zwrócić uwagę na Park miejski zwany „Aleksandrią", XVIII-wieczną Kaplicę p.w. Św. Krzyża, zabytkową kamienicę przy ul. Floriańskiej, kościół katedralny p.w. NPN Marii Panny oraz Lapidarium.

Charakterystyka powiatu
Powiat siedlecki położony jest we wschodniej części województwa mazowieckiego obejmując tereny wokół Siedlec – miasta na prawach powiatu. W skład Powiatu wchodzi trzynaście gmin: Domanice, Korczew, Kotuń, Mokobody, Mordy, Paprotnia, Przesmyki, Siedlce, Skórzec, Suchożebry, Wiśniew, Wodynie i Zbuczyn. Wszystkie gminy należały do byłego województwa siedleckiego. Powiat siedlecki graniczy z pięcioma powiatami z województwa mazowieckiego: garwolińskim, łosickim, mińskim, sokołowskim i węgrowskim, dwoma z lubelskiego: bialskim i łukowskim, a także z powiatem siemiatyckim z województwa podlaskiego.
Powierzchnia geodezyjna powiatu siedleckiego wynosi 160.322 ha. Na powierzchnię tę składają się (stan w grudniu 2003 r.):
124.345 ha - użytków rolnych, w tym: 88.094 ha gruntów ornych, 965 ha sadów, 21.057 ha łąk trwałych, 9.717 ha pastwisk trwałych, 4.512 ha gruntów pod zabudową, stawami i rowami,
29.668 ha lasów i gruntów zadrzewionych i zakrzewionych,
6.309 ha - pozostałych gruntów.
Powiat liczy ponad 82 tysiące mieszkańców; najmniej mieszkańców ma gmina Domanice, najwięcej wokółmiejska gmina Siedlce. Średnia gęstość zaludnienia od kilku lat utrzymuje się na stałym poziomie i wynosi 51 osób na km2. Na obszarze powiatu znajduje się tylko jedno miasto - Mordy, liczące około 2 tysiące mieszkańców.
W związku z małym uprzemysłowieniem, nie występują na terenie powiatu składowiska odpadów przemysłowych, a niewielkie ilości wytwarzane przez zakłady zagospodarowywane są we własnym zakresie lub przekazywane firmom świadczącym usługi utylizacyjne.
Nie występują także większe źródła zanieczyszczeń powietrza. Lokalnie na stan czystości powietrza oddziaływują przede wszystkim zanieczyszczenia z palenisk domowych tzw. emisja niska.
Nie działają zakłady o dużej uciążliwości hałasowej.
Sześć rzek przepływających przez tereny Powiatu t.j Liwiec wraz z dopływami: Muchawką, Zbuczynką i Kostrzyniem oraz Świder i Kołodziejka objętych jest monitoringiem regionalnym.
Powiat siedlecki jest rejonem rolniczym, w którym powierzchnia użytków rolnych stanowi 77,6 % powierzchni ogólnej. W strukturze użytków rolnych największa powierzchnia przypada na grunty orne – 71 %, łąki i pastwiska zajmują 25 %, a sady 1%.
Gospodarstw rolnych jest ponad 15 tysięcy, średnia powierzchnia gospodarstwa wynosi 8 ha. W produkcji roślinnej dominuje uprawa zbóż i ziemniaków. Produkcję zwierzęcą stanowią głównie chów bydła mlecznego i trzody chlewnej.
Przez teren powiatu siedleckiego przebiegają główne szlaki komunikacyjne Wschód – Zachód tj. droga międzynarodowa A-2 i linia kolejowa.

linia jablko 2
 
Warto wiedzieć ...
  • Naturalny sok jabłkowy

    Naturalny sok jabłkowy to bogactwo fitoskładników
    Fitoskładniki zapobiegają w znacznym stopniu miażdżycy tętnic, zawałom serca, udarom mózgu

    linia jablko 2

  • Jabłka na zdrowie

    Jabłka na zdrowie

    Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką. Dzięki temu nie utracimy jej zbyt wiele, chociaż każda obróbka termiczna powoduje utratę witaminy C

  • Kwaskowate ale zdrowe

    Kwaskowate ale zdrowe

    Smak jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo.

  • Jabłka dla urody

    Odchudzasz się? Chcesz w zdrowy sposób zrzucić parę kilogramów? Pomoże ci w tym dieta jabłkowa. 100 g owoców dostarcza jedynie 30-50 kcal, więc to dobre owoce na odchudzanie.

Jabłko Siedleckie

owoce i warzywa
soki NFC
usługi tłoczenia soku
usługi magazynowania

Certyfikat

rzetelna 20170822 36

©2018 JABŁKO SIEDLECKIE. All Rights Reserved.

Search